Kurátorství obsahu jako cesta k propagaci zajímavých zdrojů

Na Inforum 2017 jsem mluvil o kurátorství  digitálního obsahu a k dispozici je také 19 stránkový příspěvek do sborníku (jen anglicky).

34200262963_67cdeeb9ff_zKurátorství obsahu představuje jednu ze zajímavých možností netradiční práce s obsahem a tématy. Zatímco v případě běžného zpřístupňování zdrojů prostřednictvím databází je na uživateli, aby posoudil zajímavost a relevantnost daného dokumentu, sám formuloval adekvátní vyhledávací dotazy a s tématem od počátku sám pracoval, kurátorství obsahu umožňuje poměrně jednoduché a zajímavé možnosti, jak často nepříliš navštěvované a dobře propagované zdroje ukázat a zpřístupnit širší nebo i odborné veřejnosti.

Pro tvorbu kurátorských textů nebo sbírek nemusí být informační specialista odborníkem na dané téma (jakkoli se mu samozřejmě základní vhled do problematiky hodí), ale musí být schopen především efektivního vyhledávání, kontextualizace a presentace informací. V příspěvku se pokusíme ukázat některé možnosti, nástroje a přístupy, které podobnou práci s obsahem umožňují a pokusíme v něm načrtnout jistou důležitou doplňkovou službu k digitálním knihovnám, které jsou – bohužel stále – primárně repozitáři digitalizovaných či digitálních dat a nikoli knihovnami v moderním slova smyslu.

Rádi bychom také ukázali, jak tato činnost může mít dopad na informační vzdělávání, spolupráci se vzdělávacími institucemi nebo na podporu vzdělávání vlastních uživatelů v knihovně i mimo ni.

ČERNÝ, Michal. Curating content as a way to promote interesting resources. In INFORUM 2017: 23. ročník konference o profesionálních informačních zdrojích. Praha: Albertina icome Praha, 2017. 19 s. ISSN 1801-2213. Dostupné z: http://www.inforum.cz/pdf/2017/cerny-michal.pdf

Napsat komentář

Vytvořte si zdarma webové stránky nebo blog na WordPress.com.

Nahoru ↑